Waarom zou u olievrije perslucht gebruiken?

Het gebruik van perslucht is heel gebruikelijk in veel bedrijven en industrieën. Gecomprimeerd is een utilitaire elektriciteit en aardgas. Perslucht is een veilige vorm van energie. Het voert processen en hulpmiddelen uit in kleine garages, in middelgrote fabrieken en in grote industriële bedrijven. Het genereren van perslucht is een dure activiteit. Tot nu toe allemaal heel begrijpelijk.

Maar hoe zit het met olievrije perslucht?

Eerst moet worden begrepen dat lucht die wordt gegenereerd door een standaardzuiger of schroefcompressor altijd een resterende hoeveelheid olie bevat (0,01 – 0,1 mg / m³). Deze olievervuiling kan een productieproces verpesten. Industrieën zoals voedsel en drank, farmaceutische, chemische en petrochemische, halfgeleiders en elektronica, auto’s, textielgarens en -vezels, speciale gassen, papier, glasfabricage, zij willen absoluut geen enkele hoeveelheid ongepaste olieverontreiniging in hun productieproces. Dat is de reden waarom deze industrieën olievrije lucht gebruiken, hoewel het erg kostbaar is om te genereren.

Wat is olievrije lucht precies?

Olievrije perslucht wordt anders gegenereerd dan gewone perslucht. Het persluchtproces wordt uitgevoerd zonder olie-injectie of zonder smering met olie. In feite mengt of raakt de olie de lucht niet terwijl ze wordt samengeperst.
De standaard in persluchtolieresten wordt beschreven in de ISO-normen. De specifieke norm is ISO 8573-1 (jaar 2010). Het beschrijft 5 klassen (0-4), waarbij klasse 4 de laagste standaard is (<5 mg / m³) en klasse “0” (nul) de hoogste en de zuiverste is. Klasse “0” wordt feitelijk door de gebruiker of leverancier gespecificeerd, maar is beslist strenger dan klasse “1” (<0,01 mg / m³).

Technische olievrije perslucht?

Dit is lucht waar olie wordt gefilterd van een gewone olie-geïnjecteerde compressor. Het is anders dan 100% olievrije lucht van een olievrije schroef of centrifugale luchtcompressor. Normaal gesproken wordt deze technische olievrije lucht niet gebruikt in toepassingen waar kritische normen gelden.