Waarom is het drogen van perslucht zo belangrijk?

De term voor de hoeveelheid waterdamp in lucht wordt vochtigheid genoemd. Voor de duidelijkheid, “vochtige lucht” is niet hetzelfde als “vochtige lucht” (wat een mengsel is van waterdamp en andere stoffen of deeltjes in de lucht). Vochtigheid wordt gedefinieerd in termen van het watergedeelte van dit mengsel, het wordt de “absolute vochtigheid” genoemd. Het wordt meestal relatieve vochtigheid genoemd, uitgedrukt als een% (zoals op huishoudelijke hygrostaten). Het wordt relatief genoemd omdat het de absolute vochtigheid meet ten opzichte van het maximum. Stel je een kubus voor van 1 meter bij 1 meter bij 1 meter gevuld met lucht. De temperatuur is 16 ° Celsius en het weer is redelijk. Die kubus bevat één kubieke meter lucht, die ook verzadigd is met waterdamp.
Laten we zeggen dat u een luchtcompressor in uw bedrijf hebt en dat u lucht nodig hebt van 7 bar om uw apparatuur of door lucht aangedreven gereedschap te gebruiken. Uw luchtcompressor zuigt bijna 8 keer (7,8) kubieke meter lucht in de compressor om 1 kubieke meter lucht te produceren bij 7 bar. En het zuigt ook alle waterdamp in die 8 kubieke meter bevat.

Een grappig feit over lucht is dat, wanneer het wordt samengeperst, het nog steeds dezelfde hoeveelheid waterdamp in de vrije lucht bij atmosferische druk zal vasthouden. Dit betekent dat in de kubieke meter perslucht bij 7 bar, er 7,8 keer zoveel waterdamp is als de lucht kan vasthouden. De rest condenseert en wordt water. Zwaartekracht zorgt ervoor dat het bezinkt in de laagste en / of koudste delen van uw luchtsysteem.
Het vloeibare water kan worden afgevoerd uit het systeem waar het eerst voorkomt, maar omdat de perslucht verder wordt gedistribueerd naar verschillende gebruikspunten, zal meer water in vloeibare vorm worden gecondenseerd, omdat de lucht verder wordt gekoeld. Deze condensatie lost verontreinigingen op tijdens het passeren van luchtleidingen en vormt een corrosief residu in het luchtleidingsysteem en door lucht aangedreven gereedschap. Dit residu kan ook filters en kleine doorgangen in met lucht werkende apparaten verstoppen.
Het eindresultaat van water in persluchtsystemen is

  • productie-uitvaltijd,
  • buitensporige onderhoudsvereisten, voortijdige uitval / vervanging van apparatuur …
  • Deze leiden allemaal tot dure reparaties. Eliminatie van water in persluchtsystemen is eenvoudig haalbaar met de juiste apparatuur.