Perslucht energieopslag (CAES)

Opslag van persluchtenergie is een methode om energie te bufferen die wordt gegenereerd in tijden van overcapaciteit voor gebruik op een ander tijdstip. Dat betekent dat energie die wordt gegenereerd tijdens perioden van lage vraag (daluren) kan worden gebruikt om te voldoen aan perioden met hoge vraag (piekbelasting).
Traditionele perslucht energieopslag gebruikt een compressor om atmosferische lucht onder druk te brengen en deze in (ondergrondse) geologische formaties te pompen. Compressoren die voor deze toepassing werden gebruikt, waren natuurlijk olievrije luchtcompressoren met een hoge capaciteit (centrifugaal).

De eerste twee installaties van dit type in gebruik genomen, een in McIntosh, Alabama in 1991, en de andere in Huntorf, Duitsland in 1978. Deze beide gebruiken zoutcavernes als buffertanks, perslucht persen in de nacht, wanneer de energievraag is de laagste. Gedurende de dag wordt de lucht vrijgegeven, verwarmd met aardgas en door een turbine gedwongen om stroom te genereren. De kunst van deze technologie is dat het relatief lage kosten met zich meebrengt en veel kilowattuur energie kan opslaan.