Drukdauwpunt uitgelegd in persluchtsystemen

Eelderwolde NEDERLAND,

De maat van hoeveel waterdamp er in een gas is, wordt dauwpunttemperatuur genoemd. Niet te verwarren met drukdauwpunt.

De term “drukdauwpunt” wordt gebruikt voor het meten van de dauwpunttemperatuur van gassen of perslucht bij drukken hoger dan de atmosferische druk. Het gaat om de dauwpunttemperatuur van een gas of lucht onder druk. Het is belangrijk om te weten omdat het veranderen van de druk de dauwpunttemperatuur van een gas verandert. Het verhogen van de druk verhoogt de dauwpunttemperatuur van het gas of de samengeperste lucht.

Het belang van dauwpunttemperatuur in persluchtsystemen hangt af van het gebruik of de toepassing van de lucht. In veel gevallen is het dauwpunt niet erg kritisch. Bijvoorbeeld bij gebruik van mobiele compressoren en pneumatisch gereedschap voor banden vulsystemen en thuistoepassingen. In sommige systemen is het dauwpunt alleen belangrijk omdat de perslucht door leidingen loopt die door de buitenlucht lopen, waar een hoog dauwpunt kan resulteren in condensatie en het bevriezen van waterdamp wat vervolgens vervuiling en verstopping kan veroorzaken.

In veel moderne fabrieken wordt perslucht gebruikt voor verschillende doeleinden en apparatuur, waarvan sommige defect kunnen raken als er zich condens op de interne onderdelen vormt. Sommige watergevoelige processen zoals verfspuiten waarbij droge perslucht nodig is, kunnen specifieke droogheid vereisen. Strengere toepassingen zoals medische en farmaceutische processen kunnen een zeer hoog niveau van zuiverheid vereisen.

Dauwpunttemperaturen in perslucht variëren van omgevingsdauwpunt tot -80 ° C, soms zelfs lager in speciale gevallen. Compressorsystemen zonder luchtdroging hebben de neiging om perslucht te produceren die verzadigd is bij omgevingstemperatuur. Er kan zich dan bij omgevingstemepratuur als condens vormen. Zelfs als u alleen een nakoeler gebruikt.
Systemen met koeldrogers leiden de samengeperste lucht door een soort gekoelde warmtewisselaar, waardoor water uit de luchtstroom wordt gecondenseerd en wordt afgevoerd door een condenspot. Deze systemen produceren meestal lucht met een dauwpunt van niet minder dan +5 ° C.
Adsorptiedrogers adsorberen waterdamp uit de luchtstroom en kunnen lucht produceren met een dauwpunt van
-40 ° C tot -70 ° C. -40 ° C in het geval van koud geregenereerde adsorptiedrogers. Adsorptiedrogers die door warmte worden geregenereerd, kunnen een drukdauwpunt van -70 ° C dalen.

Heeft u een specifieke toepassing of wilt u meer informatie over luchtdroging ? Kijk dan verder op deze website of stuur een bericht naar info@oilfree-air.eu

Uiteraard kunt u ons ook bellen op 0653858217